Anmelin
Wilt u meer informatie?
Neem contact op »


4 stukken gereedschap om op te voeden

Heb jij alleen een hamer om op te voeden?
4 stukken gereedschap om rustig te blijven bij je puber…en om je opvoed-gereedschapskist te vullen.
Er wordt me geregeld gevraagd hoe je kunt vermijden dat je in een continue-strijd beland. Geloof het of niet, het is dezelfde vaardigheid die je in andere crisis situaties gebruikt. Namelijk je vermogen om rustig te blijven.

Als je puber van slag, boos of kwaad is, dan is rustig blijven de halve winst. Rustig blijven is dé manier om water op het vuur te gooien, in plaats van er, door uw eigen emoties, olie op te gooien.
Zoals ik in mijn vorige bericht schreef: alle emoties mogen er zijn, maar niet alle gedragingen. Als we emoties wegdrukken, reageren we dat op een ongezonde manier af op onze pubers en ons gezin.
Ik begrijp dat rustig blijven als we in een moeilijke situatie met onze puber belanden veel en veel makkelijker gezegd is dan gedaan. Vooral als je een puber hebt die heftig reageert. Weten dat je rustig moet blijven maakt nog niet dat je ook in staat bent om dat te doen.

Hoe komt dat nu?
We weten wat we moeten doen, maar in de hitte van de strijd komt ons emotionele brein om de hoek zetten. Deze wint het van ons logisch brein. Als onze hersenen worden overladen met emoties, schieten we in onze reactieve modus. Reactiviteit uit zich doordat we gaan schreeuwen of dichtslaan. Geen van beide helpt je om gezond om te gaan met je puber, laat staan je moeilijke puber.

We weten allemaal dat ouderschap een emotioneel gebeuren is. Onze pubers kunnen onze eigen gevoelens van hulpeloosheid, frustratie, verwarring, pijn, teleurstelling en woede activeren. Zulke gevoelens doen ons namelijk verstijven of overweldigd voelen. Iedereen is wel kwetsbaar voor een situatie. Bij elke activering (trigger) worden we gedwongen om naar onszelf te kijken. Onze grenzen, onze schaamte, onze angsten, onzekerheden uit onze eigen jeugd en onze alles-behalve-perfecte kwaliteiten die we het liefst zo ver mogelijk weg stoppen.

Onze pubers kunnen, gewoon omdat ze puber zijn, pijnlijke emoties in ons losmaken. Onze reactie op die emoties kan ervoor zorgen dat we verkeerde beslissingen nemen als ouders. Op de momenten dat we proberen onszelf te beschermen, vragen we ons niet meteen af wat het beste is voor onze puber. We raken geïrriteerd, spreken niet meer op een vriendelijke, rustige toon tegen ze. Vaak hebben we achteraf spijt. Gevolgd door een schuldgevoel.

Als onze gevoelens ons de baas zijn in plaats dat wij controle hebben over onze gevoelens, dan wordt het vaak veel moeilijker om je puber te helpen omgaan met het leven. Het is zaak om rustig te blijven en niet te reageren met een botte opmerking als je puber weer eens op ‘jouw knoppen’ drukt.

Hier zijn wat tips om rustig te blijven als je met je moeilijke puber te maken hebt.
– Verander van perspectief (als je er op een andere manier naar kunt kijken, ben je minder boos)
– Onderzoek je gevoelens (als ik mijn puber X,Y of Z zie doen, dan voel ik mij……..omdat…..)
– Pauzeer, haal adem en denk na (Zeg:’Ik raak nu gefrustreerd, dus haal ik eerst een paar keer adem, zorg dat ik rustig wordt en kijk dan hoe met de situatie om te gaan)
– Laat je zorgen varen en kijk naar wat goed gaat (als je je zorgen maakt, maak je je puber boos omdat hij/zij denkt dat er iets mis met hem/haar is, iets waar hij/zij zich zorgen over moet maken. Je zorgen maken is een negatieve actie)

Rustig blijven is besmettelijk in een gezin. Als je leert rustig te blijven, creëer je een rustig gezin. Je leert tevens je puber om rustig te blijven in elke situatie.

Een belangrijke vaardigheid in het leven van IEDEREEN.