Anmelin
Wilt u meer informatie?
Neem contact op »


“Geef antwoord als ik tegen je praat!”

Wat te doen als uw puber u negeert.

Als uw puber u bewust negeert, doet of hij/zij u niet hoort, weigert u of anderen te begroeten, lees dan hier hoe om te gaan met dit gedrag zonder uw geduld te verliezen.

Pubers negeren u bewust omdat het hen een gevoel van macht en controle geeft.

Ik raad u aan te kijken wat u als ouder belangrijk vindt en wat voor uw puber belangrijk is. Als uw puber niet tegen u praat, gefrustreerd is of niet reageert, kunt u zichzelf afvragen “wat heeft mijn puber op dit moment van mij nodig?” Ik denk dat ze grenzen, verwachtingen en gevolgen nodig hebben. Deze bespreekt u op een rustig moment, zodat ze goed begrijpen wat ze riskeren. Wat ze niet nodig hebben is een preek of een confrontatie. Dat geeft hen uiteindelijk meer macht en u gooit daarmee alleen maar olie op het vuur. Persoonlijk denk ik dat uw puber graag met rust gelaten wil worden. Vergeet niet, ga gewen machtsstrijd aan en kies alleen de strijd die u kunt winnen. Kies alleen die strijd die goed is voor de ontwikkeling van uw puber en uw gezin en die te maken hebben met veiligheid, gezondheid en welzijn.
Hoewel dit gedrag storend is vallen er geen slachtoffers en is het meestal onschuldig. Ik denk dat er enkele gebieden zijn waar u op uw strepen moet gaan staan.

• Mijn puber weigert om anderen te begroeten
Als uw puber uw bezoek negeert en niet begroet, is dat onbeleefd. Ik denk dat het handig is om een standaard consequentie te bedenken voor onbeleefd gedrag. Dus nadat uw bezoek is vertrokken kunt u zeggen, “luister, wij zijn altijd beleefd tegen jouw vrienden, als je niet beleefd bent naar ons bezoek is dit wat er gaat gebeuren.” Geef uw puber een aantal gevolgen voor hun onbeschoftheid. Geen mobiele telefoon voor 24 uur is vaak effectief, geen computerspelletjes of geen spelcomputer, zijn ook effectief. Maak het eenvoudig en duidelijk. Als uw puber hier tegenin probeert te gaan zegt u: “Praat niet zo tegen mij, als je rustig bent en op een fatsoenlijke manier tegen me kunt zijn, dan praten we verder”, en loop weg.

• Mijn puber weigert te communiceren met broers en zussen (brusjes)
Ik denk dat je het niet kunt maken om niet met je brusjes te communiceren. Een van de dingen die u kunt doen is jongere brusjes uitleggen dat als kinderen ouder worden, ze meer tijd willen doorbrengen met kinderen van hun eigen leeftijd. U zou kunnen zeggen: “het doet hun pijn als je je brusjes negeert.” Of: “je bent erg sterk, het doet me pijn als je je brusjes negeert.” Ik denk niet dat u passief moet reageren op dit gedrag. In plaats daarvan legt u de nadere kinderen uit wat er gaande is. “Je grote zus is moe of boos, ze wil waarschijnlijk met niemand praten, laat haar maar even.” Soms hebben pubers gewoon stilte nodig om alles even op een rij te zetten. Leer uw andere kinderen met uw puber om te gaan in plaats van te proberen interactie af te dwingen.

• Mijn puber negeert mijn vraag om huiswerk te maken of klusjes te doen
Pubers negeren vaak de vraag door zich af te sluiten, bijvoorbeeld door televisie te kijken. Voor u het weet klinkt u als een CD die op repeat staat omdat u geregeld vraagt of ze hun kamer willen opruimen of de vuilnis willen buiten zetten. In plaats van te zeggen dat ze hun taak nu moeten doen is het veel effectiever om een eindtijd in te stellen waarop de taak klaar moet zijn. U zegt: “als de taak niet voor 16.00 uur klaar is, is hier het gevolg.” Dan is het aan uw puber om de taak klaar te hebben. Zo ligt de verantwoordelijkheid bij hun. Maak geen ruzie, zeg het gewoon en op een normale toon. Daardoor komt het niet bestraffend maar overtuigend over. “Als je de taak niet voor 16.00 uur hebt gedaan mag je geen computerspelletjes spelen totdat het klaar is.

• Mijn puber negeert me en loopt de hele dag muziek te luisteren met zijn koptelefoon in
Als uw puber zijn I-Pod aan heeft of een koptelefoon op heeft terwijl u probeert met hem/haar te praten, wees dan resoluut. Hij/zij negeert u en is respectloos. Op dat moment moet u alles stop zetten totdat hij/zij de oortjes uit doet of de koptelefoon af zet. Probeer niet met hem/haar te praten terwijl het apparaat nog aan staat of als er wordt gezegd dat ze u niet gehoord hebben. Het is een teken van gebrek aan respect en dat kan niet. Ouders moeten zeer consequent zijn met dit soort zaken. Vergeet niet dat wederzijds respect belangrijker wordt naarmate ze ouder worden.

Ik weet hoe frustrerend het kan zijn als uw puber u, uw familieleden en/of vrienden negeert. Het is irritant en op zijn minst onaangenaam. Hier een tip: hoe minder u zich dit gedrag persoonlijk aantrekt, hoe effectiever u om kunt gaan met de verschillende fasen waar u puber doorheen gaat richting volwassenheid.