Anmelin
Wilt u meer informatie?
Neem contact op »


Omgaan met opstandige, onuitstaanbare of gewelddadige pubers

Omgaan met een opstandige, onuitstaanbare en gewelddadige puber of met een puber met ADHD, ODD, ADD of stemmingwisselingen (Bipolaire Stoornis).
In mijn praktijk krijg ik veel ouders die echt niet meer weten wat ze moeten met hun puber. Ze hebben al vele gesprekken gehad met professionals, Bureau’s Jeugdzorg of de jeugdpolitie.

Je hebt je vast geregeld afgevraagd waarom het nog steeds zo moeilijk is om het gedrag van je puber in goede banen te leiden, vooral omdat je er al zo veel tijd en misschien geld in hebt gestoken!
Waar het met deze pubers om gaat is dat het volgende. Het gaat namelijk niet over zelfvertrouwen, het gaat over oplossen van problemen.

Vaak wordt de focus gelegd op de puber, om te praten over zijn of haar gevoelens en om het zelfvertrouwen te vergroten om gedrag te veranderen. Dit is een uitstekende manier van hulp als je tegen problemen aanloopt en je puber wil mee werken.
De ouders die ik spreek hebben vaak niet het geluk dat hun puber bereid is mee te werken. Deze pubers lopen de deur uit als het hun te moeilijk wordt gemaakt, ze slaan en schoppen en zijn vooral NIET bereid naar zichzelf te kijken, laat staan aan zichzelf te werken.

Daarom ontwikkel ik momenteel een programma dat zich richt op het stop zetten van het probleemgedrag. Dit doe ik door heel concreet handvatten te geven. Soms met letterlijke woorden of zinnen die je kunt zeggen om bijvoorbeeld een steeds terugkerende discussie te stoppen.
Het doel is dat er thuis weer lucht komt. Dat iedereen zich vrij kan bewegen in zijn eigen huis. Ook de eventuele andere kinderen in het gezin. We willen zorgen dat opvoeden weer leuk wordt voor de rest van je leven.

De komende tijd krijgen jullie af en toe een paar tips uit het programma te lezen. Om je ‘wakker’ te schudden en om je ‘warm’ te maken voor wat komen gaat.
Ken je iemand die baat zou kunnen hebben bij de tips en adviezen?
Deel dan deze tekst. Want, gedeelde smart is halve smart.