Anmelin
Wilt u meer informatie?
Neem contact op »


´Teringtrut´ kan weekendje weg

Beste Anmelin,

“Hoe ga ik het voor elkaar krijgen dat mijn puber niet meer schreeuwt en scheldt? Ik ben er zo moe van om de hele dag te worden uitgemaakt voor van alles en nog wat. Er wordt alleen nog maar tegen me geschreeuwd. Alles wat ik zeg wordt met woede en de meest vreselijke woorden beantwoord. Dit moet echt stoppen!”

Maar als je naar school gaat om te praten, krijg je te horen dat het een keurige jongen is. Ook ouders van vrienden en vriendinnen geven aan dat het zo’n heerlijk kind is om erbij te hebben. Je valt van de ene verbazing in de andere als je mensen over jouw puber hoort praten. Het lijkt soms zo irrealistisch.

Hoe fijn het ook is te weten dat je puber dit gedrag voornamelijk thuis vertoont, langzaam maar zeker ga je toch twijfelen aan jezelf. “Ben ik nu zo moeilijk? Doe ik het dan zo verkeerd?”

Meer en meer ga je je afzonderen als de gesprekken over de pubers gaan. Je weet je geen houding meer te geven en vraagt je af of je de enige bent.

In dat laatste kan ik je gerust stellen. Je bent zeker niet de enige.


Jongeren gooien er een heleboel woorden uit waar ouders zich voor schamen en die ze zelf echt niet uit willen en kunnen spreken. Er ligt een taboe op het uitspreken van die vreselijke woorden. Daarom schrijf ik er een aantal hier neer. Mocht je contact opnemen met Anmelin, dan weet je in ieder geval zeker dat je kunt vertellen wat er gezegd wordt. Ik ken deze woorden en heb ze vaak gehoord van ouders van pubers met moeilijk gedrag. Het letterlijk benoemen van het probleem is meestal de eerste stap op weg naar verandering.

 • Kuthoer
 • Kankerhoer
 • Teringlijer
 • Lamlul
 • Eikel
 • Kutwijf
 • Goor wijf
 • Kankerwijf
 • Teringtrut

Herkenbaar? Je bent niet de enige die deze termen regelmatig mag aanhoren in huis.

Je puber heeft drie redenen om te schelden:

 1. Hij (of zij*) scheldt met onbenullige woorden om even te zorgen dat de eerste emotie eruit gaat.
 2. Hij scheldt met heftige woorden om zichzelf sterker te maken. Je puber laat zich dan als het ware op, zodat ze niet geraakt kunnen worden door jouw weerwoord.
 3. Hij scheldt met heftige woorden omdat je puber weet dat hij je daarmee raakt. Doelbewust pijn doen met als doel je daarmee het zwijgen op te leggen.

Welke reden je puber ook heeft, je wilt dat dit gedrag stopt. Vaak zijn bepaalde woorden er al zo ingeslopen dat jongeren niet eens meer door hebben dat ze ze gebruiken.

Een manier om dit stoppen te bereiken kan er als volgt uit zien:

“Ik wil dat je hier in huis niet meer scheldt en schreeuwt. Hoewel ik dit al vaker gezegd heb, lijkt het niet tot je door te dringen dat ik dit meen! Daarom gaan we na dit gesprek samen een lijstje maken van woorden die ik niet meer en dus nooit meer wil horen.

Hier is pen en papier. Jij schrijft! (Door zelf te schrijven realiseren ze zich beter wat ze precies zeggen)

Ook wil ik dat je je volume aanpast als we in gesprek zijn. Je mag best even boos zijn. Als dat gebeurt stoppen we het gesprek voor tien minuten en ga je even afkoelen op je kamer. Na tien minuten kom je terug en als je daadwerkelijk rustig bent, gaan we verder met ons gesprek.

…. Is dit duidelijk? Een ja of nee is voldoende!” (laat  je niet verleiden door allerlei antwoorden)

“Om je te helpen zorgen dat het echt stopt, heb ik hier twee potjes. Een rode en een gele. Elke keer als je een scheldwoord gebruikt  doe jij 10 eurocent in dit rode potje. Lukt het je niet om rustig in gesprek te gaan dan mag je dus even de tijd te nemen om af te koelen als dat nodig is. Kom je terug van je kamer en ben je nog niet rustig dan kost dit ook 10 eurocent. Snap je waar de rode pot voor is?”

“Elke dag dat je geen scheldwoorden gebruikt doe ik een Euro in het gele potje. Elke avond rekenen we af. Zit er € 50,- in de gele pot, dan krijg jij dit geld en mag je daar iets voor jezelf van doen. Zit er € 50,- in de rode pot, dan gaat deze teringtrut lekker een weekendje weg.”

 P.s. Gooi meteen 10 eurocent in het potje want je hebt een scheldwoord gezegd.