Anmelin
Wilt u meer informatie?
Neem contact op »


Voeden we echt verwende, werkschuwe pubers op?

Beste Anmelin,

‘Ik ben moeder van drie kinderen, de oudste is net 13 geworden, en er spoken vragen door mijn hoofd sinds ik een beangstigend artikel over pubers gelezen heb.’
Willen pubers echt dat hun leven zo anders is als het onze? Ze zien ons vele uren werken en zien ons proberen het huishouden te managen en ontspanning te vinden thuis, en zeggen tegen zichzelf:  Zo ga ik dat nooit doen?’ Denken ze echt dat harder werken om meer te kunnen doen ‘te veel’ is? En zijn ze gestrest door onze eisen dat ze goede cijfers moeten halen en dat ze taken en klusjes moeten doen zodat ze een goede vervolgopleiding kunnen doen?

En hier is mijn belangrijkste vraag: ‘Is het waar dat pubers meer spullen willen dan ooit, maar dat ze er niet voor willen werken?’ Ik weet dat we onze pubers meer geven dan onze ouders ons gaven, maar geven we ze daarmee niet het idee dat ze er niets voor te hoeven te doen? Als we dat niet willen, hoe kunnen we er dan voor zorgen dat ze zich verantwoordelijker gaan gedragen?

Als u wilt dat uw puber zich meer verantwoord gaat gedragen, moet u hem meer verantwoording geven.
Een peuter kan u in de ochtend de krant brengen en een schone luier naar zijn vader of moeder brengen als hij verschoond moet worden.

Een tiener kan zijn eigen bed opmaken en zijn eigen lunch voor school maken.
Een puber kan het gras maaien en zijn eigen kleren wassen.
Helaas geven sommige ouders hun kinderen geen kleine klusjes omdat ze het zelf sneller en beter kunnen. Ze geven hun puber weinig klusjes omdat ze trots zeggen: ‘school is hun werk.’

Als u één van deze ouders bent is het handig te weten dat dit een misleidende reden is. U en uw partner rennen rond, doen boodschappen, koken eten, maken het huis  en de dakgoot schoon  en daarnaast gaat u waarschijnlijk allebei naar uw werk. Gewoon omdat werk een onderdeel van uw leven is.

Uw puber zou klusjes moeten doen omdat school gewoon een onderdeel is van hun leven, net zoals werk een onderdeel is van uw leven. Klusjes zorgen er niet alleen voor dat uw puber het gevoel heeft dat hij* nodig is. Ze leren ook probleemoplossende vaardigheden en timemanagement. Dat geeft ze het zelfvertrouwen dat ze nodig hebben om de school door te komen en zich in het leven te kunnen handhaven.

Het valt natuurlijk niet mee om uw puber klusjes te laten doen. Het valt voor u niet mee om hun vele fouten te doorstaan. Het is vooral hard werken om het klagen en zeuren te doorstaan, wat ze overigens bijna allemaal doen. Hoe dan ook, u zou er nog steeds voor moeten zorgen dat uw puber klusjes doet die bij zijn leeftijd passen.

Wanneer u wilt dat ze hun taken beter en sneller doen, kunt u er voor kiezen geen televisie op hun kamer te zetten, zodat ze geen televisie kunnen kijken als ze zouden moeten slapen. U zou de mobiele telefoon kunnen verbieden als ze hun huiswerk doen. U zou ze huiswerk kunnen laten maken op een plek waar u het scherm kunt zien als u of uw partner voorbij loopt. Het is verrassend hoe snel uw puber een verslag kan maken als hij niet probeert zijn vrienden te WhatsApp-en, zijn Facebookstatus een update te geven  en tegelijkertijd televisie te kijken.

Het antwoord op uw andere vraag: Relax!

Zelfs pubers met geweldig gedrag willen zo veel als ze kunnen krijgen in de puberteit. De puberteit is een fase die meestal zo’n drie tot vijf jaar duurt en waarin uw puber zich net zo veel op zichzelf focust als in de tijd dat hij peuter was.

Uw puber zal u vertellen dat hij nooit zoals u zal worden, nooit zal doen wat u doet en nooit zo hard zal werken als u doet. Dat komt omdat de puberteit een leeftijd is waarop ze zich los gaan maken van hun ouders. Dat is wat pubers doen en wat ze ‘moeten’ doen vanuit een natuurlijk gegeven. Eén van de manieren om zich los te maken is door tegen uw manieren aan te schoppen.

Ze maken zich beter los, en doen hun klusjes beter, als u hun gedachten respecteert en hen aanmoedigt in plaats van kritiek te hebben op hun fouten. Dit helpt hun een doel in het leven te ontwikkelen dat groter is dan henzelf, vooral wanneer ze weten dat hun karakter er meer toe doet dan hun schoolpunten. De klusjes en taken zijn de lessen die uw puber leert zodat ze geen stress en burn-out krijgen, zoals zoveel jongeren tegenwoordig.

Dit is één aspect van de opvoeding dat werkt om door de puberfase te gaan. Heeft u echter een puber waarbij het lijkt of het geen fase is, maar een structureel ‘levenspatroon?’
Lees dan mijn boek Grip op je moeilijke puber.

Heeft u ook een vraag over het opvoeden van uw puber?Stuur uw vraag naar info@anmelin.nl

* waar ‘hij’ staat, kunt u natuurlijk ook ‘zij’ lezen