Anmelin
Wilt u meer informatie?
Neem contact op »


Willen of bereid zijn!

Column in de krant. Woensdag 19 juni (week 25)
Ik weet nog goed dat ik rond de puberteit erg onzeker was. Ik droeg een bril én een beugel. Mijn borsten en heupen weigerden vrouwelijke vormen aan te nemen. Ik leek alleen te groeien in de lengte. Vaak stond ik voor de spiegel de boel eens goed te bekijken. Ik werd er alles behalve vrolijk van. Tot ik mijn gevoel erover op een dag spuugzat was.

Uit de schuur pakte ik een hamer en sloeg zo hard ik kon op de uitneembare beugel. Met een grote spijker maakte ik krassen op mijn brillenglazen, in de hoop eindelijk lenzen te krijgen.
Naast het feit dat ik woedende ouders en een boze tandarts trof, gebeurde er ook iets heel goeds. Een nieuwe beugel kreeg ik niet, lenzen of een nieuwe bril evenmin. Die dag had ik besloten mijn minderwaardigheidscomplex voorgoed achter me te laten.

Besluiten hebben meer kracht dan alleen maar willen. We kunnen allemaal besluiten nemen als we maar bereid zijn om te veranderen. ‘Bereid zijn’ zorgt voor de energie en moed die je nodig hebt om te veranderen. ‘Willen’ op zich is onvoldoende. Een liefdevolle relatie willen of een gezonder lichaam zorgt er niet voor dat je het krijgt. Als je ‘bereid bent’ doe je er moeite voor en breng je offers om datgene wat je wilt tot stand te brengen. ‘Bereid zijn’ overschrijdt je beperkingen en brengt je tot degene die je wilt zijn.

Inmiddels ben ik volwassen. Vorig jaar is mijn beugel eruit gegaan, die ik zelf heb mogen bekostigen. Een paar jaar geleden heeft een ooglaser behandeling me van mijn lenzen en bril verlost. Beiden een hoge prijs voor mijn recalcitrante gedrag. Ik ben bereid geweest om mijn besluit, van mijn minderwaardigheidscomplex af te komen, vorm te geven.

De vele ouders en jongeren die ik in de afgelopen 18 jaar heb gesproken hebben allemaal met hun eigen verhaal de bereidheid gevonden om het anders te willen. En mocht je nog niet weten wat je wilt? Wees dan bereid om dat te gaan onderzoeken.