Anmelin
Wilt u meer informatie?
Neem contact op »

Leuker wordt het niet!?De lezing ‘Leuker wordt het niet’ markeert het begin van een nieuw opvoedtijdperk en gaat over de eigen verantwoordelijkheid van inschakelen van hulp bij onder andere de opvoeding. Iedereen is verantwoordelijk en kan meewerken aan de grote ommekeer. Deze presentatie inspireert de deelnemers om mee te werken aan een duurzame opvoeding, waarbij passend onderwijs en de transitie in de jeugdzorg op een verfrissende wijze worden besproken. Aan de hand van indrukwekkende praktijkvoorbeelden en innovatieve strategieën wordt duidelijk gemaakt dat iedereen het verschil kan maken.

Onderwerpen

I. De tol van de verzorgingsstaat

In onze samenleving gebruiken we opvoedmethoden die niet duurzaam blijken. We worden geconfronteerd met grote problemen; de zorg is te duur, te veel jongeren worden als ‘speciaal’ bestempeld, de onderwijskwaliteit gaat achteruit en het geld om dit te veranderen raakt op. Kortom, we vragen meer van onze regering en dus de samenleving, dan deze aankan. Petities om de overheid te dwingen bij bestaande systemen te blijven, lijken zinloos. We gaan achter de feiten aanlopen als we niet snel en collectief ingrijpen.

Maar er is een uitweg. De nieuwe manier van onderwijs en zorg is onafwendbaar en zal een andere maatschappij brengen. Dat zult u merken binnen uw gezin. Met duurzaam opvoeden in het komende tijdperk, kunnen we onze jongeren gezonder, rijker, innovatiever en productiever in de maatschappij zetten.

De rode draad: De toekomst van opvoeden en de noodzakelijke revolutie neemt u mee op reis en toont u een mooie toekomst van zorg, opvoeding en onderwijs met duurzame oplossingen. Zeer boeiend, inspirerend en uitnodigend om in actie te komen.

II. Hoe moeilijk is duurzaam opvoeden?

Duurzaam opvoeden is een absolute voorwaarde om je puber als een gezonde volwassene in de maatschappij te kunnen zetten. Hoe vind je de balans tussen jouw opvoed waarden en de snel veranderende maatschappij? Kunnen we onze puber straks in een 3D printer zetten en dat stukje van het gedrag dat we anders willen daadwerkelijk maken? En hoe weet je of dat wat je doet of laat de juiste impact heeft?

Hoe moeilijk is duurzaam opvoeden? Dat is deel II met als rode draad ‘Leuker wordt het niet’ en toont hoe duurzaam opvoeden en maatschappelijk verantwoord opvoeden werkt. En aan welk gedrag van je puber je dat kunt zien. Het biedt praktische handvatten en tips hoe je met succes duurzaam opvoeden in de praktijk kunt brengen en daarbij worden de volgende vragen beantwoord:

• Hoe organiseert u duurzaam opvoeden?
• Wat is de rol en de strategie van de ouder?
• Wat zijn de sociale risico’s?

Dit onderdeel is boeiend en inspirerend voor iedereen die zich bewust is van de grote maatschappelijke betekenis van duurzaam en maatschappelijk verantwoord opvoeden en deze vorm van opvoeden thuis wil gaan inzetten.

III. De toekomst: leuker gaat niet!?

Een fijne toekomst is een mensenrecht. Toch is er nog geen onderwijs- en zorg revolutie gaande, hooguit een klein feestje, hier en daar Om de maatschappij gezonder te maken zijn er drastische ingrepen nodig. In augustus 2014 moet het passend onderwijs zijn ingevoerd. In 2015 met de transitie in de jeugdzorg klaar zijn. Daar werken we aan? Sinds de plannen geopperd zijn heerst er vooral chaos. Niemand lijkt uit te kunnen leggen wat er daadwerkelijk verandert.

Er is veel meer nodig dan het lijstje met 20 eenvoudige manieren om passend onderwijs in te vullen. Of een spoorboekje van 20 pagina’s om de transitie vorm te geven. De meeste ouders zijn niet bereid echte offers te brengen. De meeste onderwijs- en zorginstellingen weten niet wat te doen en wachten op gemeenten voor een antwoord. Ooit van een revolutie gehoord waar geen gewonden vallen?

In het laatste deel met als rode draad ‘De toekomst van ruimteschip onderwijs en zorg’ schetst Danielle de duurzame toekomst van onze jongeren. Welke duurzame interventies kunnen we verwachten en welk effect zullen ze hebben? Welke innovaties mogen we verwachten en waarom zijn deze gebaseerd op natuurlijke systemen? Hoe duurzaam moet een onderwijs- en zorg instelling in de toekomst zijn en welke leiderschap hoort daarbij?

‘De toekomst: leuker gaat niet!?’

gaat over de toekomst van onze jongeren en de noodzaak tot bewustwording en duurzame samenwerking. En het gaat bij visie niet om wat deze inhoudt, maar om wat deze teweeg brengt. De duurzame toekomst is nu en twijfel nooit waar één mens met een klein groepje volgers toe in staat is.
De wereld wordt beter, leuker en met meer verbinding!
Wat als we zouden kunnen leven in een zorgzame maatschappij? Een maatschappij waar iedereen aan kan deelnemen, van uitval geen sprake is, onderwijs en zorg echt samen gaan en de jongeren uitgroeien tot gezonde volwassenen? Zo’n maatschappij komt er. De noodzakelijke revolutie verkent de ongekende mogelijkheden onze samenleving. Van Groningen tot Limburg en van Zuid Holland tot Twente, overal zijn de noodzakelijke tekenen zichtbaar van de nieuwe toekomst. Volledige verbinding met elkaar door duurzame relaties en prachtige samenwerkingsverbanden aangedreven door krachtige individuen met visie en lef. Het kan, het gebeurt en het werkt. Deze lezing laat op boeiende wijze zien welke duurzame maatschappij de komende decennia de onze zal worden en wat wij als maatschappelijk verantwoorde instellingen en individu kunnen bijdragen.