Anmelin
Wilt u meer informatie?
Neem contact op »

Vertrouwen in de opvoedingOuderschap: gezond egoïsme en vertrouwen

Het inzicht kwam als een complete verrassing. Mijn wereld veranderde ingrijpend nadat ik een puinhoop had gemaakt van een presentatie. Op dat moment leken al mijn dromen in duigen te vallen. Schaamte en schuldgevoel naar de ouders in de zaal waren het enige dat ik nog kan ervaren. Nadat ik met lood in mijn schoenen de deelnemers om feedback had gevraagd begon mij iets te dagen. Mijn droom was niet in duigen gevallen, mijn focus en dus vertrouwen was scherper en sterker dan ooit geworden.

Zo begon ik met hernieuwde energie als zelfstandig ondernemer.

De ideale ouder van de 21ste eeuw draagt zijn beeld van de opvoeding persoonlijk uit, waardoor hij of zij geloofwaardig is voor de puber. Hij of zij deelt de succesmomenten en durft te twijfelen aan zichzelf.

Noem het een gezonde vorm van egoïsme: je moet in jezelf geloven, anders ben je niet van nut voor je puber. Zelfrespect komt voort uit de verantwoordelijkheid het beste uit jezelf te halen en een doel te vinden dat groter is dan jijzelf. En dat doel is makkelijk te vinden als ouder: je kind, puber.

In de 21ste eeuw zijn pubers niet langer te bezitten en steeds meer verantwoordelijk voor zichzelf. Zij zijn in feite tot vrijheid veroordeeld. Meer dan ooit moeten we bovendien kunnen vertrouwen op degene met wie we samenwerken. In een gezin zijn dat je ouders. En dat is soms lastig.

7 principes voor vertrouwen

De rode draad leidt u langs ‘7 principes voor vertrouwen’ waardoor een jongere zich kan ontwikkelen binnen de veiligheid van het gezin. Op heldere wijze worden de  principes besproken waardoor opvoeden in de 21ste eeuw weer een helder verhaal wordt.

• Vertrouwen is nooit blind.
• Vertrouwen heeft grenzen nodig.
• Vertrouwen vergt constant leren.
• Vertrouwen is hard.
• Voor vertrouwen is emotionele binding nodig.
• Voor vertrouwen is er persoonlijk contact nodig.
• Vertrouwen moet je waarmaken.


We leven allemaal met bepaalde onzekerheden over de opvoeding. Onzekerheden en angst zijn als zwaartekracht. Het is er altijd. Het gaat nooit meer weg. Het zit in je hoofd. En als je niet oppast ga je er ook nog in geloven, zoals ik dat deed na die presentatie. Als je als ouder begrijpt hoe je vertrouwen schept, dan is dat het begin van een prachtig gezinscollectief.